Ik heb stress

Wie wordt in deze tijd niet geconfronteerd met spanning? Bij de één komt dit voort uit ziekte, bij de ander uit financiële -, relationele- en/of werk gerelateerde problemen. Psychisch/emotioneel kan zich dit uiten in angst en onzekerheid, gevoelens van minderwaardigheid, prikkelbaarheid of onrust. Bij sommigen uit zich dit in lichamelijke klachten zonder directe oorzaak, zoals spanningshoofdpijn, nek- of schouderpijn, vage buikklachten, hyperventilatie, vermoeidheid, slaap- en/of concentratiestoornissen. Wij kunnen je helpen jouw balans terug te vinden.

Psychosomatische fysiotherapie

We zien steeds vaker dat (langdurige) blootstelling aan spanning/stress of bepaalde levensomstandigheden onbegrepen lichamelijke klachten veroorzaken. Soms is de samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting niet helemaal duidelijk. Lichamelijke signalen als vermoeidheid, pijnklachten, hoofdpijn maar ook benauwdheid, hartkloppingen en/of druk op de borst worden nogal eens genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd en kunnen veel psychische onrust geven. Door het op maat inzetten van coachende gesprekken en lichaamsgerichte oefeningen begeleiden wij je in het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning-ontspanning en belasting-belastbaarheid.

Haptonomie/Haptotherapie

Haptotherapie bij stress, overbelasting en burn-out.

Voel je je emotioneel uitgeput? Ben je prikkelbaar? Pieker je? Lukt het moeilijk om te ontspannen? Heb je last van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, maagpijn of nek-en rugklachten? Voel je je benauwd? Ga je wel  naar je werk, maar kom je intens moe thuis? Slik je pijnstillers om hoofdpijn te onderdrukken? Kun je niet in slaap  komen? Begin je niet fit aan een nieuwe dag? Denk je regelmatig  'Hopelijk kan ik in het weekend bijtanken'? Heb je nergens echt zin in of vind je niets meer leuk?

Mogelijk is dit een gevolg van (langdurige) stress of een (dreigende) burn-out. Dit soort signalen vragen serieuze aandacht, van jezelf en voor jezelf, om te voorkomen dat je  overbelast raakt of daadwerkelijk in een burn-out terecht komt.

Iedereen heeft wel eens stress, maar als dit te lang duurt of te heftig is krijg je er last van. Met haptotherapie onderzoeken we samen waar jij stress van krijgt, hoe dat voelt in je lijf, hoe je daar mee om gaat en wat dat jou oplevert. Wanneer je blokkeert, je jezelf terughoudt of wanneer je juist te veel investeert.

Vervolgens kijken we wat en hoe je daarin wilt veranderen en maken we een plan hoe je dat kunt doen.

We besteden aandacht aan:

  • Wat voelt goed en wat niet. Hoe reageert je lichaam dan?
  • Het ervaren van wat je lichaam je vertelt en wat je hoofd zegt (welke gedachten heb je erover?).
  • Het ervaren van grenzen en kijken hoe je daarmee omgaat.
  • Wat voor positie neem je in? Durf je ruimte in te nemen? Durf je nee te zeggen?
  • Wat is jouw beweging als er een vraag wordt gesteld? Ga je bijvoorbeeld direct in op de vraag, neem je bedenktijd of zeg meteen ja of nee?
  • Wat zijn jouw verlangens, behoeften?
Biofeedback

Heb je regelmatig last van spanningshoofdpijn of migraine? hoge bloeddruk? chronische pijn? artritis klachten? Mogelijk kan biofeedback je dan helpen om inzichtelijk te maken wat er nou eigenlijk in jouw lijf gebeurt. Met behulp van meerkanaals apparatuur worden lichaamssignalen, zoals spierspanning, huidgeleiding, ademhaling, hartslag en handtemperatuur, gemeten en zichtbaar gemaakt op een computerscherm. Het effect van een beangstigende gedachte, geconcentreerd nadenken, de manier van ademen, de zithouding, etc. is direct zichtbaar. Leer jouw lichaamssignalen te herkennen en bewust te controleren!

Hartcoherentie

Stress en in balans…..op sommige momenten in je leven kan de scheidslijn hiertussen heel dun zijn. Net als bij de biofeedback wordt gebruik gemaakt van meetapparatuur om op een computerscherm zichtbaar te maken wat er in je lijf gebeurd. Dit keer wordt de hartslag en het hartritmepatroon in beeld gebracht. Tijdens stress vertoont het hartritme een grillig patroon, het hart reageert als het ware chaotisch op de dingen die gebeuren. Door via de ademhaling te trainen op een mooi golvend hartritmepatroon, ontstaat een interne balans tussen lichaam en geest. Gun jij jezelf de ruimte om weer met een heldere blik naar jouw situatie te leren kijken?

Dans- en bewegingstherapie

Heb je soms wel eens het gevoel dat je met je voeten wil stampen wanneer iets niet lukt of wanneer je je kwaad voelt? Of dat je een gat in de lucht kan springen van blijdschap en vreugde? Of het gevoel dat je in elkaar kan krimpen van angst, verdriet of pijn... Je lichaam en beweging ‘verraad’ hoe jij je voelt. Via deze relatie tussen onze mentale gesteldheid en onze beweging kan je ook je gevoelens, gedrag en denkwijzen onderzoeken…. Ervaar hoe het voor jou voelt wanneer je jezelf kan laten gaan op de maten van de muziek. Waar je vrij kan spelen en experimenteren met materialen om mee te dansen. Dat doen we alleen of met een groep, waarbij je je eigen emoties en gevoelens ervaart en jezelf kan ontdekken door te dansen en te bewegen. Leer jezelf kennen, van top tot teen, door te dansen!