Haptotherapie

Fri, 04/22/2016 - 12:48 -- webeditor

Haptotherapie: Zijn wie je bent, dat is geluk!

Haptotherapie 

Denk voor jezelf, doe het voor jezelf, voel het zelf, vertrouw op jezelf. Word jezelf!

Maar…Wat is het eigenlijk?

Elk lichaam vertelt zijn eigen verhaal. Heb je iets op je lever, wat ligt er zwaar op de maag? Hoeveel van het leven draag jij op je schouders? Je lijf weet het wel, maar je hoofd vergeet te luisteren; dat hoofd heeft zo zijn eigen agenda. Je lichaam leeft emoties en slaat ervaringen op. Door haptotherapie kun je deze emoties zelf de juiste plek geven. Je bent je bewuster van jouw leven, in het hier en nu. Jij bent uniek en jouw gevoel is de maat waar ik mee werk.

Haptotherapie vraagt om maatwerk.Maar hoe dan..?

Praktisch en simpel: gesprekken (wie ben jij?), oefeningen (wat doe jij?) en aanraken (hoe voel je?) Zo kan de balans tussen het hoofd en het lijf tastbaar hersteld worden. Dus: niet alleen denken maar ook voelen.

Maar… Hoe doe je dat ook alweer?

Ik help je dat opnieuw te ontdekken (vergeten is menselijk..!) door te praten, te oefenen en te voelen.

En dan…Zit je weer lekker in je leven. Of anders. Of ontdek je iets nieuws aan jezelf. Durf je vrijer te leven of help je jezelf uit een patroon te ontsnappen. Wordt het leven opeens tastbaarder, lichter, bewuster.

Wanneer haptotherapie?

Je zit niet lekker in je vel, je voelt je overbelast of hebt een burn-out, je voelt je angstig, onzeker of minderwaardig. Je bent niet tevreden over je eigen functioneren of je bent nieuwsgierig naar je patronen en wilt je ontwikkelen. Maar ook als je last hebt van lichamelijke klachten die geen duidelijke oorzaken hebben, zoals hoofdpijn, nekpijn, buikklachten, hyperventilatie, vermoeidheid en slapeloosheid.

‘Zijn wie je bent, dat is geluk’.

Voor mij is dat de kern van mijn vak. Het is zo waardevol om echt te mogen zijn wie je bent, met alles wat daar bij hoort. Je kwaliteiten, maar ook je valkuilen en je imperfecties. Eén van de uitgangspunten van haptotherapie is dat je mensen helpt om hun eigen waarde te ontdekken. Gezien en gehoord worden als mens. Dat willen we uiteindelijk allemaal. Dan leef je prettiger en bewuster.

Wie ben ik? (ik ga u even voor..)

Mijn ontdekkingstocht begon toen ik bij een haptotherapeut terechtkwam. Dit gebeurde tijdens een stressvolle zwangerschap na eerdere miskramen. Er was angst voor een nieuwe miskraam en dat leverde veel spanning op. Ik wilde niet dat de stress een negatieve invloed zou hebben op mijn kindje. Daarnaast wilde ik ook kunnen genieten van het zwanger zijn. 

De manier waarop zij met mij sprak en me aanraakte, raakte mij diep. Ik voelde mijn lijf met een zachtheid, volheid, kracht en vitaliteit. Dat was een heel nieuwe ervaring. Ik voelde me als mens in zijn totaliteit gezien en gehoord. Natuurlijk bleef het spannend tot het kindje geboren was, maar het gaf me  rust en vertrouwen om deze zwangerschap tot een goed einde te brengen.

Die ervaring bleef me bij. Ik wist: “Hier wil ik ook mijn vak van maken.”

Loslaten en acceptatie (hóe hoog ligt die lat, zegt u?!)

Toen ik aan de opleiding begon was ik voornamelijk bezig om te voldoen aan wat ik dacht dat de verwachtingen van anderen waren. Haptotherapie leerde mij om niet meer alleen maar mee te bewegen, maar ook om te voelen wat mijn eigen beweging is: wat wil ik? Dat voelt al meteen als een keuze. En een keuze hebben voelt als bevrijding.

Durven loslaten. Ik moest het leren. Het loslaten van normen waaraan ik dacht te moeten voldoen. Ik mocht niet bang, boos of verdrietig zijn. Ik moest alles meteen kunnen en dat zonder fouten! (herkenbaar?) De lat lag zo hoog dat ik er nooit aan kon voldoen. Ik wilde graag opnieuw naar mijn leven kijken. Naar wie ik was geworden. 

Ik leerde met een mildere blik naar mezelf te kijken en mijn gevoelens te accepteren. Door me bewust te zijn van wat ik voel, ben ik beter in staat om te bepalen wat bij mij past, waar ik blij van word en waar ik energie van krijg, om die lat te leggen waar hij hoort: namelijk op de juiste hoogte.

Gevoelens: (ehhh, welke bedoelt u?)

Emoties spelen bij een ieder van ons een bepalende rol in het dagelijks leven. Emoties hebben invloed op hoe je je gedraagt, beweegt, relaties aangaat of verbreekt, werkt, opvoedt, op hoe je leeft. Elke dag is anders en je gevoelens, gedachten en handelen ook. 

Wat je voelt heeft invloed op hoe je denkt en wat je doet. Maar omgekeerd ook! Wat je denkt heeft invloed op hoe jij je voelt. En wat je doet (of niet doet) heeft invloed op wat je denkt en voelt.

“Angst is je vriendje” (heeft u er ook zo één?)

Om over jezelf te leren moet je soms uit je eigen veilige ‘ik’ stappen. Velen van ons laten zich in het leven weerhouden van misschien wel de belangrijkste stappen omdat er een berg aan angst (of onzekerheid) in de weg staat. 

Een belangrijke les voor mij startte met de opmerking “angst is je vriendje”. Wat een rare uitspraak, dacht ik. Maar waar het om ging, was dat ik niet meer moest vechten tegen mijn angst. Ik leerde om te zien dat angst je ook iets oplevert waar je wat aan kunt hebben. Het zorgt er zelfs voor dat je in leven blijft! Dat je op de juiste momenten voorzichtig of alert bent. Maar ook dat je afstemt op de mensen om je heen en op wat er in je directe omgeving gebeurt.

Ik wil je laten ervaren dat je met je angst ook van alles kunt doen. Met knikkende knieën, zweet op je rug en een trillende stem kom je een heel eind! Spreken in een groep, jezelf openstellen en kwetsbaar durven zijn; als je accepteert dat je bang bent, belemmert die angst je minder dan je denkt.

En dan?

Door inzicht te krijgen in je patronen en ruimte te maken voor je diepste gevoelens ruim je ‘de zolder’ op en ontstaat er een vruchtbare voedingsbodem naar zelfherstel. Zo kan er ruimte ontstaan om je leven opnieuw in te zaaien, te laten groeien en te oogsten. 

Heb je vragen, wil je meer informatie of ben je nieuwsgierig of haptotherapie iets voor je is? Bel, mail of maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Tjitske Wilken is GZ-haptotherapeut, aangesloten bij de beroepsvereniging voor haptotherapeuten VVH. Telefoonnummer: 0252-689787, e-mail: tjitske@fysiocentre.eu